Pesanan penaja:

presenting my second baby

sandal bunga-bunga
* tajuk lama: percaya padaku*


have fun!

Wednesday, December 15, 2010

biru 2



“hai, baru sampai ke?” manis senyuman empunya badan yang ramah menyapa. budak katil sebelah.



“dah lama jugaklah, tadi ambik barang dekat logistic,” Aisha membalas senyuman. Barang-barang dalam plastic besar diletakkan di tepi katil.



“aku Liyana, panggil je Yana,” tangannya menghulur salam.



“Aisha, panggil Shah,” huluran disambut.



“kau dari Klang kan? Semua dah sampai ke? apsal macam sikit?”



“ada lagi, separuh masih lagi stranded dekat LCCT, takde tiket. Dorang sampai malam ni rasanya, sebab next flight maghrib. Kau dari mana?” dalam hatinya mengucap syukur. Nasib baik tadi dapat tiket, tu pun second last punya seat. Tak dapat bayangkan kalau tersadai dekat airport sampai petang. itu pun masa masuk dekat waiting lounge, passangers dah habis boarding. tak cukup tanah berlari cari aircraft. nasib baik tak salah masuk. sikit punya banyak aircraft dekat LCCT tu! Sedangkan tadi nak tunggu check in counter pun dah siap tertidur-tidur dekat lantai airport tu dengan beg besar gabak, inikan kalau sehari.



“KL,”




“oh, kau sampai semalam ke?”



“a’ah. Sampai sini malam jugak, tapi semalam tidur dekat blok November sebab blok ni ada budak-budak yang kena fly pergi Selangor tidur dekat sini.”



“oh,”



“dah time lunchlah, jom makan jom!”



********



Surat khabar dihadapannya dicapai. Cuba membaca bait-bait yang tersusun di akhbar tersebut. Sepatah haram dia tak faham!



“Nad, ni surat khabar apa ni?” Aisha mengunjukkan surat khabar ditangannya.



Nadira membaca sekilas. “ni suratkhabar Dusun, bahasa dusun ni,”



“kau orang apa?”



“Malaysia?”



Senyumannya mati sekejap. “betul-betullah,”



“bugis,” Nadira ketawa.



Aisha kembali menyambung membaca suratkhabar. Walaupun tak faham apa-apa, jadilah nak isi masa. Bosan ya amat!



“eh, budak-budak dekat sini, ada yang kau kenal?’ Liyana yang tadinya senyap tiba-tiba bersuara.



Aisha memandang ke segenap penjuru dewan yang penuh dengan pelatih yang berbaju biru.



“takde,”



“samalah kita, kesian kan?”



“taw takpe,”



“kau taknak tolong dorang ke?” Liyana memandang pada sekumpulan pelatih yang tengah ralit melukis entah apa entah atas kain kuning.



“tangan aku tak berseni. Lagipun, macam ramai je yang tengah tolong, aku malas nak tambahkan semak dekat situ,”



*********



“weyh, kau tolong jaga line. Aku ngantuklah. Kalau cikgu datang, kejut aku,” Adli dah menggosok-gosok matanya.



“banyak cantik muka kau!” Jon membalas.



Hafiz hanya diam. entah apa yang diconteng pada notepad dihadapannya. Sekarang semua pelatih tengah berkumpul buat bendera kompeni masing-masing. dia hanya duduk dimeja panjang di dewan makan. Malas nak ambik tahu.. Baru tadi mereka dipecahkan mengikut 4 kompeni besar. Nasib baik mereka duduk dalam satu kompeni yang sama sebab pelatih lelaki dipecahkan ikut blok; 2 blok untuk satu kompeni. Perempuan jelah yang kena pecah-pecah sebab dorang ada tujuh blok je.



Sehelai kertas A4 dihulurkan dari orang sebelah. Matanya dilarikan pada kertas tersebut.



Nama…..asal…..keturunan….blablablabla.



Pen yang terselit ditelinga dicapai. Pantas tangannya menulis butiran di atas kertas tersebut. Selesai menulis, dia membaca serba sedikit apa yang tercatat di kertas tersebut.



Kadazan……dusun…bugis….tidung.



Eh?



Tidung? tak pernah dengar pun?



“eh, memang ada keturunan Tidung ek? Tak pernah dengar pun?”



“ada je, kau saja yang tidak pernah dengar,” Jon menyambut huluran kertas. Selesai menulis, kertas tersebut di-pass ke orang sebelah. Tepat mengenai muka Adli yang tengah tidur.



“oh mak kau meletup!”



Jon dan Hafiz menghamburkan tawa.



“bengong la kau! Lain kali kejut tu elok-eloklah sikit!” hujung jarinya menggosok mata.



Elok lepas Adli menulis, dia sambung tidur balik.



“weyh, tidur balik!” Jon menyiku. Teruk betul mamat ni!



Hafiz kembali membuat contengan di notepad. Entah apa yang diconteng, dia sendiri pun tak tahu. Tiba-tiba Jon menyiku lengan kirinya, membuatkan dia mengalihkan pandangan.



“apa?”



Jon mengisyaratkan pada satu arah dengan mulutnya.



“mende?” dahinya berkerut.



“perempuan yang kau tengok tak lepas semalam,”



Hafiz berpaling. Matanya dikecilkan; mencari perempuan yang dikatakan Jon.



“tu ha, sederet dengan kita tapi dia baris depan kita,”



Hafiz masih mencari. Oh, tu dia.



“nampak?” Jon menyoal.



Hafiz mengangguk. terus-terusan dia memandang gadis yang dikatakan Jon. Kurang jelas pada pandangannya kerana gadis tersebut menunduk. Sedang membaca surat khabar ditangannya barangkali.


"nampak aje ek kau,"



"kau tahu, kawan aku kat sekolah panggil aku ni mata helang tau,"



"aku tak tanya pun," matanya masih tak lepas pada gadis tersebut.



Tiba-tiba gadis tersebut memandang ke arahnya dan ke segenap dewan sebelum berkata sesuatu pada orang disebelahnya.



Betullah dia.



“wow, beautiful!” tiba-tiba Adli disebelah bersuara.



Dua pasang mata serentak memandang.



“eh kau, pasal perempuan segar pulak mata kau kan?” perli Jon. Tadi bukan main, mata tu dah macam kena gam. Sekarang buntang macam burung hantu!



“kau tahu, aku ni ada special sensor tau. Kalau ada perempuan lalu or ada sesiapa jelah cakap pasal perempuan, dia akan macam ni, ‘bzzzt! Look around you, there’s hot chic. Be alert,’. Kau ada?”



“banyaklah kau punya sensor. Sekali yang lalu depan kau tu nenek bongkok tiga, hot chiclah sangat!” Jon mencebik.



“sensor aku tak pernah gagal so far. Haha! Eh, aku nak tanya sikit. Kau orang sini tapi apsal your Sabahan accent tak kuat macam yang lain ek?” Adli bertanya pelik.



“dulu grandparents aku jaga aku dari kecik. Bila masuk secondary school, aku ikut parents aku dekat Pahang. Lepas spm haritu baru aku balik sini balik, tolong jaga nenek aku. Tapi sebab aku kena pergi sini, macam no point je kan?” dia ketawa kecil.



“kau gebang! Kata orang sini!”



“betul bah! Kau lihat sijil lahir aku, ic aku pun alamat disini!” secara tiba-tiba Sabahan accent si Jon jadi pekat.



Adli hanya mencebik.



“kita dah lari jauh ni bah! Back on trak okay!”



“kau kenal ke?” Jon menyiku Hafiz yang dari tadi tak lepas-lepas memandang gadis yang menunduk itu. Setakat nampak tudung je, buat apa nak tengok lama-lama. Kan?



“aku macam kenal,”



**********



“dol!”



Hafiz tersentak. Hampir tercampak cawan plastik ditangannya. Nasib baik dah kosong.



“kau kalau tak terkejutkan aku tak boleh ke?” Hafiz mengacah mahu menyimbah teh milik Adli yang baru diletak.



Adli hanya tersengih. Secubit roti disuap ke dalam mulut.



“Jon mana? Bukan ke dia satu *PK dengan kau?”



“dia nyorok dalam jamban, malas nak turun,” Adli menggumpal plastik roti yang sudah kosong.



“korang punya kelas bestlah, dorang pandai cover line,”



“well, we’re so lucky,” teh dihirup.



Hafiz mencebik. Matanya kembali memandang pada satu arah.



“kau usha siapa weyh?” Adli turut menurut pandangan Hafiz. “kau usha Tuan Komandan kita ke?” matanya menangkap Tuan Komandan yang lengkap dengan seragam biru tentera laut yang sedang berborak dengan beberapa orang pelatih. Biar benar?



“bukanlah, si cantik manis yang duduk meja belakang budak-budak yang tengah borak dengan Tuan Komandan tu,”



Adli memanjangkan leher kekiri sedikit. Budak-perempuan-cantik-yang-tunduk-masa-buat-bendera-dulu.



“kau tak pernah tegur dia ke? kata kau kenal,”



“macam kenal ek, bukan kenal,”



“apa-apa jelah. Dah dua minggu, aku tengok kau asyik pandang dia jek. Kau trylah tegur dia, mana tahu dia pun macam kenal dengan kau,”



“takut salah oranglah weyh,” plastik rotinya digumpal dan dimasukkan ke dalam cawan yang kosong.



“apalah kau, kata romeo,”



“mana…itu kau!”



Adli tergelak. “eh, dia nak cuci cawan tu. Pergi cepat!” Adli menolak rakannya itu agar segera bangun.



dia memandang Adli.



“pergi cepat!” Adli mendesak.



Akhirnya di bangun. Langkah kakinya pantas; seakan-akan berlari agar dia dapat mengambil tempat pada pili kosong di sebelah gadis tersebut.



“selamat pagi staff,” sempat dia menyapa staff tentera laut yang melintas dihadapannya.



“pagi,” staff tersebut membalas dan berjalan menuju ke pejabat.



Langkah kakinya dipercepatkan. Akhirnya dia mengambil tempat di pili kosong yang dia aim tadi. Dekat sini memang kena cuci tray dengan cawan sendiri. Gadis tersebut tengah mencuci cawan dengan span.



“mintak span,”



Gerakan tangan yang mahu meletakkan span pada bekas sabun terhenti. Gadis tersebut memberikan padanya.



“terima kasih,”



Diam. tiada balasan.



Cepat-cepat dia membilas cawannya apabila dia menyedari yang gadis tersebut sudah menutup pili dan bergerak ke meja yang menempatkan bakul tempat meletak cawan. Tangannya kalut menutup pili dan mengekor rapat gadis tersebut.



“er…awak!”



Gadis tersebut masih berjalan ke depan.



“Cik Limah karipap!”


Langkah gadis tersebut terhenti. Dia segera melangkah mendekati.



Gadis tersebut memandangnya dengan pandangan pelik bercampur cuak.



“so, it’s true. You, Aisha Hazyrah kan?”



“macam mana awak …….”



“nice to meet you again,” cawan ditangan gadis tersebut dicapai. Menghadiahkan senyuman dan kemudiannya berlalu pergi.



********



Tangannya ralit melarikan span ke segenap penjuru cawan tersebut. Apabila dia mahu meletakkan kembali span pada tempatnya, lelaki yang tiba-tiba datang membasuh cawan disebelahnya meminta. Segera dia pass span pada orang sebelah.



“terima kasih,”


'sama-sama'



ungkapan tersebut hanya dibalas dalam hati. Dia sibuk memcari sebab kenapa mamat kat sebelah ni mengada nak basuh cawan sebelahnya, padahal banyaaaaaaaak lagi pili kosong. Maybe sebab dekat dengan bekas sabun kot. Iye kot.



Apabila kakinya melangkah menuju meja yang terletak bakul cawan, cuping telinganya mendengar seseorang memanggil dengan panggilan ‘awak’.



Namun dia tak mengendahkan. ‘awak’ itu general. Maybe dia panggil orang lain kot.



“Cik Limah karipap!”



Terhenti terus langkahnya. Itu kan panggilan budak-budak tadika dekat aku dulu! Dan lagilah tercengang apabila nama penuhnya disebut.



“nice to meet you again,” lelaki tersebut tersenyum sebelum berlalu pergi.



Who is he actually????????




*PK-pembinaan karakter, salah satu modul dalam plkn.

8 comments:

Bulanhijau said...

Cik Limah karipap ?
Hahahahahhahah ! Lawak seyh.

Gila hebat si Hafiz ni, kawan satu tadika pun ingat lagi.

keSENGALan teserlah.. said...

hahahaa..
ini lawak..
sungguh..
cik limah karipap?kenapa karipap laa??

paper_plane said...

sebab aku baru buat karipap semalam
haha~


ade kaitan ke?
*confuse*

et said...

kawan tadika? wow.dahsat sehhh.haha.

sHamie said...

hmmm besh gak citer ni...smbung2 heheheh trngat zman skolah...hhuhu

hanna iha said...

wow..
kuat punya ingatan..

~ZYX~ said...

mesti ingat sbb da suke dr tadika...btol tak..? haha..cute je cik limah karipap..

mizz acu said...

i like that name.. cik limah karipap.. hahahaha.. nice!