Pesanan penaja:

presenting my second baby

sandal bunga-bunga
* tajuk lama: percaya padaku*


have fun!

Saturday, September 17, 2011

percaya padaku- 7



“ Weh.”



“ Amende?” Izza yang tengah memotong cebisan ayam menjeling pada Syida disebelah. Apa kes nak bisik-bisik ni?



“ Ni ke bakal laki kau?”



Izza menjeling pada Zahran yang tengah berborak dengan Jamal, suami Syida dihadapan. Lasagna milik lelaki itu hanya luak suku. “ Ha.” Pendek Izza menjawab. Dia menyuap roasted chicken ke dalam mulut.



“ Babe, aku rasa macam tak percaya aje kau nak kahwin tetiba. Kau betul ke ni?” Roasted beef dicucuk dengan garfu dan dibawa ke mulut.



“Betullah, takkan aku nak main-main kut?”



Syida mengangguk-angguk. “ Tak sangka aku kau dapat suami yang satu sekolah.”



“ Satu sekolah????” Tangan yang ingin menyuap sauteed potato terhenti diudara.



“ La, dia ni kan senior kita masa dekat sekolah dulu, kau tak perasan ke?”



Izza memandang Zahran yang tengah mencucuk brokoli dengan garfu. Mungkin terasa diperhatikan, lelaki itu mengangkat wajah. Keningnya dinaikkan.



Izza menggeleng sebelum kembali memandang Syida disebelah. “ Dia ni senior kita ke?”



“ Tua setahun daripada kita. Alah, ingat tak dulu masa kita main gamelan waktu hari kecemerlangan masa form four dulu, kan budak-budak gamelan duk kecoh-kecoh usha budak-budak silat, dia la antaranya.”



Dahinya berkerut. “ Iye ke?”



“ Iye la. Kau tu bukan perasan pun sebab dekat mata kau cuma nampak Naqib aje.”



Pandangan Izza mencerun. “ Mana ada. Aku kan main gambang, jadi kena tunduk bawah aje. Lainlah macam kau, main gong. Mata boleh melilau kemana-mana.”



Syida mencebik. “ Hello, sekolah kita tu kecik aje, berapa kerat aje student. Takkan tak kenal senior kut?”



“ Aku mana peduli orang lain.”



“ Sebab kau peduli pasal Naqib sorang.”



“ Syida, baik kau diam!”



Masing-masing terdiam bila terdengar suara Izza yang agak kuat itu. Nasib baik tak ramai orang di dalam The Teapot Deli itu. Izza tersentak. “ Maaf, terkuat pula.” Tersengih.



“ Sorry. Jangan marah aku.” Syida mencuit lengan Izza.



Izza terdiam. Tak percaya yang dia dan Zahran dulu satu sekolah. Tak pernah nampak muka pun?



***



“ Nak tanya sikit.”



“ Hmm?” Zahran membetulkan letak jam dipergelangan tangan kiri.



“ Kita dulu satu sekolah ek?”



Zahran menjeling sekilas pada gadis yang berjalan disebelahnya sebelum menjawab. “ Ha.”



“ Kenapa tak cakap?”



“ Tak tanya?” Zahran kerut kening.



Okay fine, jawapan menyakitkan hati. Izza mencebik sambil berjalan laju dihadapan. Macam manalah nanti kalau hidup sama-sama. Tak nak bayangkan. Kakinya berhenti melangkah bila dia teringatkan sesuatu.



“ Kenapa?” Zahran yang berhenti disebelahnya bertanya.



“ Happy belated birthday! Semalam birthday you kan?”



“ Thanks.”



“ You’re welcome.” Dia terdiam seketika. “ You…nak hadiah apa?”



“ Hmm?”



“ Nak hadiah apa? tapi jangan yang mahal-mahal, tengah pokai ni.” Izza tersengih.



Zahran terdiam memandang Izza yang tengah tersengih itu. Alahai, comelnya! Dia berdeham seketika kemudian untuk membetulkan perasaannya yang sedikit terpesong itu.



“ Cepatlah!”



“ Bajet you berapa?”



“ Bawah seratus.”



“ Sekejap.” Zahran menggaru pelipis.“ Deodorant.”



“ Deodorant???”



“ Deodorant, I punya dedeorant dah habis. Beli itu aje la, senang.”



Betul ke dia mintak benda ni? “ Pakai brand apa?”



“ Adidas.”



“ Betul ni nak deodorant??? Tak nak benda lain?”



“ Ha la.”



“ Okey, jom kita pergi Watson.” Nasib baik murah. Selamat duit aku. Dia ni bukan complicated sangat ek?



***



“ Nah.” Kad berwarna hijau itu dihulurkan pada orang dihadapannya.



“ Siapa kahwin?” EE menyambut kad tersebut dengan kening berkerut.



“ Aku.”



“ Kau??? Biar benar??” Buntang mata EE memandang Zahran yang tengah melipat kemeja ke paras siku.



“ Bukalah, baca betul-betul.”



Kad yang baru diterimanya tadi dibuka. Bait-bait kata yang tercetak di atas kad tersebut dibaca. Berulang-ulang kali.



“ Man…kau memang buat aku terkejutlah!” EE meraup muka. “ Apapun, tahniah bro! Tak pernah tahu pun kau bercinta dengan siapa-siapa.”



“ Pilihan mak aku, dengan persetujuan aku.”



“Ooo.” EE mengangguk. “ Betul apa aku cakap kalau mak kau pilihkan terus kahwin lepas raya.”



“Kebetulan aje tu.”



“ Mana…aku ahli nujum terhebat tau.”



“ Iyelah Pak Belalang.” Zahran menjawab malas.



“ Pak belalang kau panggil aku?”



Zahran mencebik sebelum dia mengangkat tangan memanggil pelayan.



***



Blackberry di tepi notebook berbunyi membuatkan fokus Izza terhenti seketika. Plant vs. Zombie dipausekan.



Are you getting married?



Keningnya berkerut. Siapa ni? nombor tak kenal. Dia membalas mesej tersebut.



Siapa ni?



Telefon bimbit itu diletakkan kembali. Belum sempat dia berbuat apa-apa, ia kembali berbunyi.



Kenapa you kahwin dengan dia? Do you love him?



Izza jadi geram tiba-tiba. Ni siapa nak jadi anonymous ni? Aku tanya dia siapa tapi tak jawab lepastu tanya aku soalan yang bukan-bukan.



Kalau nak aku jawab soalan kau, baik kau cakap kau siapa.



Izza menunggu balasan mesejnya tadi. Tak lama kemudian, ia berbunyi. Aha, balas pun.



Naqib.



Cekap tangannya membalas mesej itu.



None of your business.

And you, GO TO HELL!!




8 comments:

Anonymous said...

Aww. Suka, Suka :D

akila said...

sori tegur...tp ad typing error. dedeorant:deodorant

nwy,nicee...

paper_plane said...

akila : thanks tegur, semalam dah perasan tapi malas nak tukar, hehe.

btw, dah tukar dah.

TQ!

just KD said...

grrr..rase nak kerat 15 je si Naqib tu..nyemak tol lar!

are said...

uuu...garangnya izza!

Anonymous said...

hurm. practical betol zahran tu. just mntk something yg boleh dimanfaatkan. diguna.

gud job izza. orang macam tu patut di di di-tak-layan je. gud gud. *puas hati* jangan naqib buat hal sudah. tapi kalau tak buat hal, tak jadi la cerita ye dak? :)

Anonymous said...

suka sgt jawapan Izza
macam itulah..lupakan saja JTG-jantan tak guna itu...

kleo said...

homaiii! homaiiiii! caya la izza! you rock babe! kekeke

best akakkk! I nak zafran! find me one boleh? ngeeee