Pesanan penaja:

presenting my second baby

sandal bunga-bunga
* tajuk lama: percaya padaku*


have fun!

Friday, December 3, 2010

biru [sesi suai kenal]


Tray yang berisi nasi kawah, ayam masak kicap, sayur sawi goreng, ikan kembung goreng dan potongan tembikai dihempaskan ke meja.



“woooowoooowoooowww! Chilllah bro! asal, stress gila ke study? Rileks arr, bukan kau sorang je yang camni, semua orang pun cenggini tau!”



“kau tak kena takyah nak sibuk!” nasi gaul. Dengan lafaz bismillah, nasinya disuap ke mulut.



“eh, aku dengar result penempatan PLKN dah keluar semalam. Kau kena kan? Dah check? ” drumstick digigit.



Dia mengangguk.



“dapat kat mane?”



“Tawau, Sabah. Kem San Sh…. Ntah apekebendenye ntah!” matanya menjenguk ke bawah meja. Seekor kucing memandangnya dengan pandangan sayu.



Sirap yang diteguk hampir nyembur keluar. “Sabah? Bapak jauh tu weyh!”



“tau takpe!” ikan goreng yang masih tak berusik dicapai. Diberikan pada kucing tadi.



“rileks la weyh! Jangan stress sangat. Lagi satu paper je ni, kang kalau kandas buat spoil sijil SPM jerr,”



Masih diam.



“nanti kau balik Semenanjung karang berhabuk speaking Sabah je, silap-silap awek Sabah kau rembat sekali!”



“kau diam!” sahabat disebelah disikunya.



“adeh!!”



**********



Gadis yang bertudung berbaju kurung biru gelap dan bertudung hitam masih bersila di atas tikar mengkuang . mentari petang semakin tenggelam di sebelah barat.



“Aisha, dah sudah, jom balik. Dah petang dah ni. sudah-sudahlah tu, malam ni Aisha dan kena balik hostel balik dah, esok kan ada paper lagi,” lembut wanita separuh abad disebelahnya memujuk.



Gadis tersebut berpaling.



“jom balik,” wanita tersebut mengangguk.



silanya diungkai. Selipar jepun disarung ke kaki . tikar mengkuang digulung.



“mama, papa, abang, adik; kakak balik dulu.” Sepasang matanya menangkap gambaran empat pasang kayu yang dijadikan nisan sementara yang dipacak di atas tanah merah yang membukit.



Kakinya menlangkah keluar dari kawasan perkuburan itu. Beberapa meter sebelum sampai ke pintu pagar kawasan perkuburan tersebut, dia berpaling ke belakang. Memandang pada empat kubur yang masih merah tadi dari jauh.



Dia mendongak. Matanya dipejamkan. Ya Allah, tabahkan hati hamba-Mu ini, sesungguhnya aku amat-amat memerlukan kekuatan dari-Mu tika ini.



Langkah kakinya diarahkan pada wanita tadi yang sudah menunggu di tepi pagar kawasan perkuburan tersebut.





Nota kaki:


Memandangkan mangkuk tingkat dah macam dekat nak habis, kepala otak tengah gatal merangka cerita baru *gelojoh sungguh* memandangkan time cuti, ni namanya terlebih rajin+idea memantul-mantul keluar dari kepala otak.


Overdose makan durian sampai rasa nak demam+ sakit tekak. Oh dulu time plkn dapat ubat sakit tekak kaler oren yang kalau makan sebijik rasa macam sakit tu dah hilang! power rangers sungguh!

6 comments:

Hanna Iha said...

takpe.. nanti buat citer yg best mcam mangkuk tingkat tu ye..
hehe~

keSENGALan teserlah.. said...

waaahh..

chayok2..
*sakit tekak jugak.nak ubat oren satu.!*

et said...

kesian nye.mase spm tu.huhu.

seems mcm best je cer baru neh.yeay yeay yeay.^^

Afie said...

wah...cte baru lahh...heheh

Bulanhijau said...

Woooohooo !
Nice intro ;D

haaaa cepatlah sambung cerita baru ni. heeeee

sya said...

tp..jgn lupe sambung mangkuk tingkat ek!!minat gila babas rr same itew cerite~~