Pesanan penaja:

presenting my second baby

sandal bunga-bunga
* tajuk lama: percaya padaku*


have fun!

Saturday, December 18, 2010

biru 3



“yaaaaaaaaaaaaah!” menjerit girang. Deruan angin ke muka menambahkan rasa teruja.



Bunyi berkeriut besi berlaga semakin jelas kedengaran.



“yeah! Laju lagi! Laju lagi! Lajuuuuuuuuuu!” hahahahaha. Panjang tawanya.



Ayunan buaian makin laju.Bertebaran pasir-pasir halus apabila kaki diinjak ke tanah; menambah kelajuan buaian.



Kawannya buaian sebelah dijeling sekilas. Lambat. Yeay! Aku menang!



“weyh kau!” suara halus nyaring menyapa cuping telinganya.



Buat bodoh.



“kacang pis! Turunlah! Aku nak naiklah!”



Dia memandang budak perempuan yang bercekak pinggang tak jauh darinya. Walaupun berbaju kurung, gaya berdiri dah macam samseng dah.



“suka hati akulah! Aku dapat dulu! Kau pergilah main gelongsor ke, jongkang-jongket ke, kan banyak tu!” buaiannya masih terayun walaupun semakin perlahan.



“taknak! Turunlah cepat!”



“aku pun taknak!”



Budak perempuan tersebut mendengus.



“okey!”



“kau nak buat apa ni?” dia gelabah apabila budak perempuan tersebut berjalan dan mengambil tempat dibelakangnya.



Oh no!



“janganlah weyh!”



“suka hati akulah! Kau taknak bagi dekat aku!” buaian tersebut diayun laju.



Ayunan semakin laju. Mukanya cuak. Karang terpusing habis, naya!



“padan muka kau!” hahahahahaha! Evil laugh!



kakinya diseret ke tanah; mahu mengurangkan kelajuan.



Tapi minah kecik dekat belakang ni tak berhenti-henti tolak buaian. Kejam sungguh!



Dia bertekad.



Satu…….



Masih diudara



Dua……



Hampir ke tanah



Tiga……



Melompat turun. Menyembam tanah.



Uiiiii! Senak perut. Mihun sup dengan air milo tak sempat dihadam lagi.



Perlahan dia cuba bangun. Badannya yang berpasir ditepuk-tepuk. Bibirnya rasa lain macam.


Dikesat dengan jari.



Darah.



Dia berpusing ke belakang. Budak perempuan tadi sudah duduk dibuaian dengan tawa panjang!



“hahahahaha! Padan muka kau!”



Giginya diketap.



“apsal? Nak nangis? *ciwek nya kau!” hahahahahaha! Tawanya masih kedengaran.



Matanya berkaca. Eiiii! Geram betul!



“nangislah! Nangislah! Nanti kau besar nanti, kau jadi macam Abang Man Lembut yang duduk dekat simpang depan tu!”



Kedua belah tangannya digenggam. Geram! Rasa macam nak tumbuk je. Buat penat je aku hirup mihun sup panas tadi cepat-cepat semata-mata nak dapatkan tempat dekat buaian ni, tapi suka hati je dia rampas! Namun rasa geramnya hanya dizahirkan dengan hentakan dikakinya. Akhirnya dia berpusing, melangkah menuju ke tandas. Luka dibibirnya perlu dicuci.



‘jangan nangis, nanti jadi macam Abang Man Lembut!’ ayat tersebut diulang-ulang dalam hati.



Bibirnya menarik senyum. Apakebengongnya aku dulu boleh percaya kata-kata minah tu?



“weh, berangan!” stokin kawad Adli melayang. Sikit lagi nak kena muka.



“apa baling-baling ni? dahlah busuk! Berapa hari kau tak hantar pergi dobi ni?” kasut but yang baru dikilatkan diletakkan ke lantai . stokin tersebut dicampak balik pada tuannya. Tangannya dilap pada katil si empunya stokin tadi.



“entah, seminggu kot,”



“dobi free pun malas!”



Adli jongket bahu. “apsal tersengih-sengih dari tadi? Aku tengok kau macam nak cium ke but tu tadi,”



“takdepape, teringat kisah lama,”



“kisah lama kau dengan minah Cik Limah Karipap tu ke?”



Hafiz yang tengah memasukkan seluarnya ke dalam but terhenti. “mana kau tahu?”



“aku macam dengarlah kau sebut tadi, then minah tu pun pandang kau,”



“kau *ngopeng ek?”



“bolehlah dikatakan macam tu,” Adli buat muka toya. Sepasang celoreng dikeluarkan dari loker.



Hafiz diam. menyambung kembali kerjanya yang tergendala.



“ nama dia apa weyh? Halimah? Salimah? Limah?”



“bukan,”



“habistu?”



“Aisha. Cik Limah Karipap tu gelaran dia masa dekat tadika dulu,” ikatan tali but diperkemaskan.



“kau satu sekolah dengan dia ke? apekejauhnya beza nama dia?”



“ masa tadika je . dulu, masa zaman tadika dulu, ada sorang makcik yang hantar kuih dekat tadika kitorang, punyalah suka dekat minah tu, siap dapat kuih extra lagi. Makcik Limah namanya. Mulut dia, punyalah becok macam apa pun aku tak tahu. Sebab mulut minah tu becok plus dia jadi kesayangan Makcik Limah, kitorang pun panggil dia Cik Limah. Karipap tu sebab karipap Makcik Limah tu sedaaaaap gila, sampai sekarang takde siapa boleh challenge rasa karipap dia,”



“macam tu ek. Cik Limah Karipap, nice name!” Adli tergelak kecil.



Hafiz tersenyum. Baju celorengnya yang tersadai diatas katil dicapai.



“habis tu, kau punya nick apa pulak?”



Tangannya yang tengah membutangkan celoreng terhenti. Memandang Adli sejenak. “takde, aku takde nick.”



“tipu!”



Menggeleng.



“takyah tipu! Nick kau apa? Pak Jeffri Kuih Lapis? Shah apam balik?” Adli menyarungkan beret ke kepala.



“kacang pis,”



“kacang pis???? Kenapa kacang pis?” kening Adli berkerut.



“kacang pis sebab nama kau kan Shafiz, dekat-dekat macam kacang pis. Kau dahlah pendek, botak pulak tu! Pakai beg kaler hijau dengan selipar hijau, kan macam kacang pis. Lagipun kepala botak kau tu bulat sangat, sebijik macam kacang pis!” laju mulut Aisha membebel.



“taknaklah! Panggil aku Hafiz! Aku ulang, Hafiz! H-A-F-I-Z!” namanya diulang.



“sukahati akulah! Ke kau nak aku panggil kau toyol? Kau botak, pendek macam toyol!”



“janganlah!”



“berangan lagi!” Adli melibas lengannya dengan tali pinggang besar. Berangan je pakcik ni.



“dia panggil aku kacang pis sebab dia cakap nama aku dengan kacang pis macam sama. Plus dulu aku botak, pendek; sebijik macam kacang pis katanya,”



“sekarang kau dah tinggi, hensem dan bila chic lalu sebelah kau, expression dorang ‘oh-my-God-siapa-mamat-kacak-membunuh-ni-I-wanna-have-his-phone-number’ macam tu?”



“absolutely. Thanks for the compliment,” Hafiz menunduk macam artis buat bow masa dapat anugerah.



“perasan!”



“tapi aku tengok minah tu macam senyap je,”



“senyap kemende! Kaki buli adalah!”



“contoh?”



“sorokkan selipar orang,”



“lagi?”



“rampas harta orang,” beret dicapai dari dalam loker.



“lagi?” Adli yang dah siap berpakaian duduk di birai katil.



“kunci pintu dari luar time anak orang masuk toilet,”



“lagi?”



“masukkan katak dalam beg sekolah orang,”



“next?”



“orang susun lego tinggi-tinggi, buat menara lepastu dia dengan muka selamba langgar lego tu dengan sengaja,” letak beret dikepala dibetulkan.



“and semua benda yang dia buat mesti kena dekat kau, kan?”



“ha’ah,”



Adli tergelak besar.



Hafiz tersentak. Alamak, terlepas cakap! Demmm, kena gelak sampai matilah aku jawabnya.



“lembiklah kau ni! patutlah kau boleh ingat satu-satu benda yang dia buat!”Adli dah terguling-guling atas katil.



“mana….aku malas nak layan dia je,” buku nota dan sebatang pen dicapai. Disimpan dalam poket seluar.“lawaklah kau ni!” Adli masih tak habis-habis tertawa.



“dah! dah! dah pukul berapa dah ni! kejut si Jon tu, karang kena denda ,naya je!” Hafiz memandag Jon yang tengah membuta atas katil dengan baju celoreng full siap berbut dengan beret semua.



Matanya memandang Adli. Bantal milik Adli dicapai dan dilibas pada tuan punya bantal yang masih galak ketawa.



“sekarang, kau dah tough, tinggi and hansome, bolehlah kau balas dendam ek?”



“tengoklah,”



“tapikan, satu aku nak cakap,kau blush!”



“shut up!”



*********



Liyana, Nadira dan Aisha mengambil tempat di tepi bukit menghadap kolam. Bayu yamg menghembus mencipta riak dipermukaan air. Hanya Aisha sahaja yang memandang kolam. Nadira dan Liyana menghadap padang kawad, tengah syok tengok budak-budak lelaki main basketball. sekarang waktu *PT petang, aktiviti riadah bebas.



“shah,” Nadira menyiku lengannya.



“hmm?”



“aku perasaan ada sorang mamat, asyik pandang kau je dari tadi,”



“masa bila?”



“masa kraf hutan,”



“iye ke? entah-entah dia pandang kau kot,” Aisha menjawab malas.



“urmm? Dia pandang aku ke?” suara Nadira kedengaran excited.



“iyelah tu, dia pandang kaulah tu,”



“err….err….” Nadira malu-malu.



Aisha tersenyum. Ada-ada je dia ni.




“shah! Kepalaaaaaaaaaaa!” suara Nadira dan Liyana berpadu



Dummm!



“auuch!” Aisha menggosok-gosok belakang kepalanya. Pening weyh!



“kau tak apa-apa ke, Shah?” Liyana turut sama menggosok belakang kepala sahabatnya itu. Hantu punya budak laki! Kau pass bola kemana?



“aku okey,” dia berpaling, mahu melihat objek apa yang menghentam kepalanya tadi.



“sorry!” suara lelaki kedengaran ditelinganya.



Aisha memandang ke atas. Ehhhh????



Lelaki tersebut tersenyum walaupun nyata dia kelihatan sedikit terkejut tadi.



“miss Aisha Hazyrah, maafkan kami, tak sengaja,” mamat tersebut masih tersenyum.



Aisha mengangguk dan kemudian mamat tersebut berlalu pergi.



“macam mana mamat tu boleh tahu nama kau? Satu PK dengan kau ke?” Liyana menyoal.



Aisha menggeleng.



“mamat tulah yang asyik pandang kau tadi! kau kenal ke?” giliran Nadira pula bertanya.



Menggeleng lagi.



“habistu macam mana dia tahu nama kau?” serentak Nadira dan Liyana bertanya.



Aisha jongket bahu, tanda tak tahu.



********



Aisha memandang awan-awan di dada langit. Cahaya mentari kian jingga, menandakan waktu semakin senja. Bebelan jurulatih di astaka dibuat endah tak endah.



“siapa Muhammad Shafiz Zeffri Bin Jalaludin?” lantang suara jurulatih tersebut tanpa bantuan pembesar suara.



Aisha memandang pada barisan pelatih lelaki dihadapannya. Sedap jugak nama mamat ni. tapi macam pernah dengar lah, kat mana ek?



“saya cikgu!”



Dari jauh dia cuba fokus pada pelatih yang tengah angkat tangan itu.



“ambik bungkusan awak dengan ofis,”



Aisha fokus pada lelaki yang tengah angkat tangan itu.



Dia rasa macam nak pitam. Dia dah boleh ingat sekarang!



Kacang pis????




*PT-physical training

Kamus jawa ---> melayu

*ciwek- kuat nangis

*ngopeng-curi dengar

7 comments:

saya ♡_♡ said...

kacang pic..
adoi..
klakarlah diorang ni

~ZYX~ said...

kacang pis yg comel...hahaha..cute la dorg mase tadika..aisha tu gile brutal..

sHamie said...

eee best nye zman tdika diorang... gile bpak hbat c cik limah kripap 2...hehehhe

keSENGALan teserlah.. said...

alalalal..
comel betul masa dorang tadika..
hahaha..
suke suke

Bulanhijau said...

Haaa?! Hafiz ni lembik ke kat sekolah.
Ish Ish Ish.

Hmm tapi sekarang dah tough.
mesti Aisha suka.
HAHHAHAHA

;D

farah amanina said...

memang bestttt yg amat.. x tau nk cakap cam na..baru 3 episode.. gelak x berhenti dah.. hahha.. karya yg bagus.. ringan.. sambung lagi ye..

P/S: mangkuk tingkat memang best!!! from the beginning till the end..

aimiiz said...

bez gler!!sambung2!!